Spelformen 5 mot 5


För spelare från 8 till 9 år

I 8 - 9års åldern är förmågan att samarbeta begränsad. Spelarna har fortfarande fokus på sig själva och bollen även om de börjar att lära sig att uppfatta vad som händer i den närmaste omgivningen. Finmotoriken utvecklas men är fortfarande begränsad i den här åldern. Fokus på spontan och allsidig träning 1-2 gånger i veckan.

Obligatoriska utbildningar för dig som ledare

Inom P18 IK har vi 2 utbildningar som vi vill att du ska gå innan du påbörjar din roll som tränare i föreningen. Samt en utbildning som är intern, den blir du kallad till under 2025 när vi har tagit fram allt material. Syftet är att vi som förening ska arbeta efter samma principer och skapa oss en gemensam fotbollsidentitet. När du har gått FSLL och Rädda barnens utbildning så hör du av dig till kansli@p18ik.se så verifierar att du genomfört utbildningen i vår utbildningsmatris.

  • Generic placeholder image
    Intern utbildning

    Under 2025 kommer vi att arbeta med interna utbildningar för alla ledare i P18, syftet är att alla ska arbeta efter samma arbetssätt och på så vis skapa en enklare övergång för våra spelare mellan lag, en bättre sammanhållning i föreningen och en tydligare identitet. Internutbildningen grundar sig i spelarutbildningsplanen

  • Generic placeholder image
    Spela lek och lär

    Digital utbildning. Syftet med Fotbollens spela, lek och lär är att alla fotbollsföreningar ska ha en gemensam tanke med sin verksamhet – en tanke som utgår från följande fem riktlinjer: Fotboll för alla, Barns och ungdomars villkor, Fokus på glädje, ansträngning och lärande, Hållbart idrottande och Fair Play.

  • Generic placeholder image
    Rädda barnen, utbildning

    Alla ledare och andra vuxna i föreningen ska genomgå Rädda barnens webbutbildning Tryggare tillsammans – Föreningen I den här utbildningen får du kunskap om hur du som ledare kan bidra till en trygg föreningsmiljö inom områdena; öppenhet, lyhördhet, säkerhet, omtänksamhet och integritet.

Spelarutbildningsplan 5v5



När 8-9 åringar spelar fotboll ligger fokus nästan helt och hållet på bollen eftersom barnen har svårt att uppfatta vad som händer omkring dom. Spontan och allsidig träning bör dominera. Målsättningen är att skapa en positiv bild av fotboll, idrottande och fysisk aktivitet.



Spelet fotboll

SvFF har tagit fram en struktur för att beskriva spelet fotboll . I varje steg av spelarutbildningsplanen kommer delar läggas till i denna bild. I första steget som är 3 mot 3 är fokus på anfallsspel och försvarsspel, och det är väldigt enkelt beskrivet här. Under rubriken Nedanstående färdigheter prioriteras i träning.. finns mer information om vad spelaren och laget bör ta med sig från varje spelform in i nästa steg. Man kan med fördel redan i denna spelform prata i rätt termer så att spelaren får med sig dessa till nästa steg i utbildningen. T.ex. använda dom mest grundläggande termerna i spelets skeden, som anfallsspel och försvarsspel. Barnen snappar upp de uttryck du använder, så använd gärna sådant som är vedertaget inom svensk fotboll.



Nedanstående färdigheter prioriteras i träning


bild saknas
bild saknas
bild saknas
Introduktion till MV-rollen
bild saknas
Fotbollsfys för 5v5

  • Rulla, kasta och fånga bollen

  • Koordinationsövningar med och utan boll

  • Stafetter

  • Hinderbanor.

  • ..Testa gärna andra idrotter tillsammans med laget
bild saknas
70-80% av en prestation är psykologi..

På senare år har man börjat inse hur viktig den mentala biten är inom idrott, och mycket energi, tid och fokus har lagts på att utveckla den delen inom idrotten.

I den här åldern kan det vara bra att börja jobba med grundläggande saker som fokus, göra nästa aktion, och att göra varandra bättre i laget.

bild saknas
Rekommendationer för 5 mot 5
Antal träningar/vecka 1-2 träningar / vecka
Träningens längd 60 min - 75 min
Träningens innehåll Stationsträning med hög aktivitet som följer ett tema
Antal matcher/vecka 2-6 poolspel/cuper per spelare och år
Speltid Alla spelar lika mycket och spelarna turas om att starta matcher
Ledartäthet 1 ledare / 8 spelare
Ledarutbildning SvFF D – SvFF Mv D – Spelformsutbildning 5 mot 5

Övningsbank


Ansvarig

Ansvarig för innehåll på denna sida är P18 IK:s styrelse och fotbollsansvarige. Om du har frågor eller synpunkter på innehåll, kontakta oss via ida@p18ik.se

Kontakt
P18 IK
Visborgsallen 53
Visborg
P: 073-708 11 48
Info

Spelarutbildningsplanen och den digitala ledarpärmen är skapad för att vi ska ha ett gemensamt arbetssätt i föreningen.
Du som ledare får gärna komma med förslag och tankar om hur vi kan förbättra detta digitala verktyg.